+31(0)229 70 39 03  |  Corona update: gewone levering
Voor 14:00u besteld? Zelfde dag verstuurd

Sublimatie printer

  • Home
  • Sublimatie printer

Sublimatiedruk is een populaire methode om afbeeldingen van hoge kwaliteit op verschillende stoffen en voorwerpen te printen, omdat het display geen resolutieverlies vertoont in vergelijking met het originele beeld. Met een beeld dat zo duidelijk is als de bron, zal een product dat met behulp van sublimatie is gemaakt, zijn kwaliteit door de jaren heen behouden. De sublimatie printer Epson A3, sublimatie printer Epson A4 of de sublimatie printer van HP zijn voorbeelden van sublimatie printers.

Wat is sublimatie printen?

Sublimatie is een chemisch proces waarbij een vaste stof in een gas verandert zonder dat deze door een vloeibare fase gaat.

Sublimatiedruk, ook wel kleurstof sublimatiedruk genoemd, is een populaire drukmethode voor het overbrengen van beelden op geschikte materialen. Bij typische drukmethoden wordt een stap met water gezet, waarbij de vaste stof in water verandert voordat er een gasvormige toestand ontstaat. Bij sublimatiedruk wordt niet de vloeibare stap gebruikt, maar gaat het door een chemische reactie (zoals bij droogijs) van vaste naar gasvormig.

Hoe werkt een sublimatie printer?

Een sublimatie printer is een digitale printer die beelden produceert op sublimatie-transfer papier met sublimatie-inkt. Het sublimatie papier wordt vervolgens in een hittepers met het materiaal geplaatst en blootgesteld aan hoge temperaturen van ongeveer 350 tot 400 graden Fahrenheit. Dit is het moment waarop de inkt en het transfermateriaal van vast naar gas verandert. Als de inkt eenmaal in gasvorm is, dringt deze door in de vezels van het materiaal.

Als de warmte wordt verwijderd uit het transferpapier en -substraat, stolt de inkt die de vezels heeft doordrongen en wordt deze permanent op zijn plaats gehouden door het transfermateriaal. Niet alleen geeft de warmte het gas vrij van de sublimatie-inkt, maar het opent ook de poriën van het materiaal waarop het beeld wordt overgedragen. Zodra de druk en de warmte vrijkomen, keert de sublimatie-inkt terug naar zijn vaste vorm en sluiten de poriën van het materiaal zich, waardoor de inkt binnenin wordt opgesloten.

Sublimatie gebruik

Deze drukmethode is het beste te gebruiken op producten zoals polyester kleding in witte of lichte kleuren of harde oppervlakken met een poly-coating, zoals onderzetters, mokken, muismatten en andere sublimatie artikelen.

Verschil tussen sublimatie en warmte overdracht papier

Het sublimatieproces en het warmte overdracht papier proces lijken sterk op elkaar, maar er zijn verschillen die op het eerste gezicht misschien niet duidelijk zijn.

Wat is warmte overdracht papier?

Warmte overdracht papier (heat transfer paper) is een speciaal papier dat bedrukte ontwerpen overbrengt op shirts en andere materialen wanneer er warmte wordt toegepast. Bij dit proces wordt een ontwerp op het warmte overdracht papier geprint met behulp van een inkjet- of laserprinter. Om het ontwerp op de stof over te brengen, wordt het bedrukte vel op de stof geplaatst en drukt u het aan met een warmtepers. Als je het eenmaal hebt geperst, kun je het papier weghalen en het beeld hecht zich aan de stof.

Papier proces: sublimatiedruk versus warmte overdracht papier

Het sublimatieproces maakt gebruik van sublimatiepapieren om het ontwerp over te brengen op de stof, waardoor het beeld een vast onderdeel van de stof wordt.

Warmte overdracht papier is een speciaal papier dat wordt gebruikt om bedrukte ontwerpen over te brengen op een stof met de toepassing van warmte. Terwijl sublimatie resulteert in een beeld permanent vastgezet in het weefsel, resulteert warmteoverdracht in een beeld dat als een extra laag op het weefsel ligt.

Sublimatiedruk stoffen en warmteoverdracht stoffen

Het sublimatieproces kan alleen worden gebruikt op 100% polyester materiaal of materialen met een speciale coating. Sublimatie is het beste voor witte of lichtgekleurde stoffen. Dit lijkt misschien een beperkte optie, maar producten met een polymeercoating kunnen onderzetters, mokken, muismatten en meer bevatten.

Het warmteoverdracht papier proces kan worden gebruikt op zowel katoenen en polyester stoffen als zowel donkere of lichtgekleurde stoffen.

Kosten van sublimatie en warmte overdracht papier

Het sublimatieproces kan behoorlijk prijzig zijn als je de kosten van de betrokken materialen bij elkaar optelt. Niet alleen zijn sublimatiepapier, essentiële software en producten om te sublimeren nodig, maar een hittepers is ok noodzakelijk.

Het warmte overdracht papier proces is een van de goedkoopste methodes om te beginnen. Er is toegang nodig tot een inkjet- of laserprinter, een hittepers (een strijkijzer kan ook dienst doen als hittepers), warmteoverdracht papier en de producten om te bedrukken.

Verschillen in kleurmogelijkheden van sublimatie en warmte ovedracht papier

Sublimatie kan volledige kleuren afdrukken, wat geweldig is voor het overbrengen van afbeeldingen of logo's met specifieke kleuren.

Met warmte overdracht papier bent u beperkt tot de mogelijkheden van de printer die u gebruikt. Uw eindbeeld is misschien niet zo levendig als bij sublimatie.

Duurzaamheid van sublimatie en warmte ovedracht papier

Door het sublimatieproces wordt de inkt onderdeel van de stof, in tegenstelling tot een kleurlaag die er bovenop ligt. Het resultaat: de print gaat veel langer mee dan bij warmte overdracht papier.

Warmte overdracht papier resulteert in een beeld dat als een extra laag bovenop de stof komt te liggen. Deze extra laag is voelbaar en kan na verloop van tijd verbleken en barsten, vooral bij het wassen.

Verschil tussen sublimatie en zeefdruk

Wat is zeefdruk?

Zeefdruk is een methode die bestaat uit het duwen van inkt door een geweven gaas sjabloon op het kledingstuk. Het sjabloon wordt gemaakt door het gaas te bedekken met een emulsie en het te laten drogen. Er wordt een originele afbeelding gemaakt op een transparante overlay, waarbij de gebieden die de inkt doorlaten volledig ondoorzichtig zijn. Dit wordt vervolgens op het scherm geplaatst en het gaas wordt blootgesteld aan ultraviolet licht, waardoor de aan het licht blootgestelde zones verharden en de geblokkeerde zones kunnen worden opgelost en weggespoeld.

De gebieden die worden weggespoeld zijn de ruimtes waar de inkt doorheen gaat om het ontwerp te maken. De inkt wordt vervolgens door een navulmesje of trekker over het scherm geduwd om de open gaten te vullen. Vervolgens wordt, terwijl het mesje over het gaas wordt getrokken, de inkt door het gaas op het kledingstuk geduwd.

Sublimatie ontwerp

Hoewel beide processen in staat zijn om de fijnste details en fotorealistische beelden te reproduceren, bereikt het sublimatieproces dit op een eenvoudigere manier.

Zeefdruk ontwerp

Voor gezeefdrukte items is een speciaal sjabloon nodig voor elk ontwerp. Hoe ingewikkelder en kleurrijker het ontwerp, hoe meer sjablonen er nodig zijn voor een enkel kledingstuk. Het is het beste om je ontwerp eenvoudig te houden als je de zeefdruk methode wit gebruiken.

Aan de slag met sublimeren? Maak een account aan!

Alles wat je nodig hebt om producten te personaliseren vind je in onze webwinkel: van een sublimatie printer tot sublimatie inkt.

De voordelen van Design92

Snelle levering. Uitgebreide voorraad.

Bijna 25 jaar expertise op het gebied van sublimeren.

0

Bijna 25 jaar sublimatie expert

3 / 5

Waardering van tevreden klanten

90%

Snelle levering in binnen- en buitenland

Veel gestelde vragen

Antwoord op al je vragen

Hoe kan ik de prijzen zien?

Design92 is een groothandel voor sublimatie artikelen. Je kunt de prijzen zien door een account aan te maken.

Ja, de prijzen zijn exclusief BTW.

U kunt vanaf minimaal €50,00 exclusief BTW en verzendkosten bij ons bestellen. Betalen kan via iDeal, Bancontact, Creditcard, Sofort Banking, ING Home Pay en per kas op ons kantoor.

Op werkdagen voor 14:00u besteld, is dezelfde dag verstuurd. In Nederland is het dan de volgende werkdag in huis, naar andere landen kan het iets langer duren. Wij leveren in heel Europa.